Oskar Svärd

Tränare

Oskar Svärd

Jag är uppvuxen i byn Tvärred som ligger mellan Borås och Ulricehamn i Västergötland. Som liten höll jag på med många olika idrotter och bestämde mig sent för att satsa på ljust längdskidor. Jag var sent utvecklad, liten till växten vilket gjorde det tufft att hävda sig. Jag fick verkligen kämpa för att kunna hänga på de ett/två huvuden längre jämnåriga skidåkarna. Min 76e plats på ungdoms-SM som 15 åring, flera minuter efter täten, säger det mesta om min tid som ungdomsskidåkare.

Jag kom in som sista kille på skidgymnasiet i Ulricehamn och någon stans där började det. Utvecklingen tog fart under åren på gymnasiet och som sista års junior lyckades jag bli 5a på SM på 3 milen. Redan då lyckades jag bättre ju länge loppen var och så har de fortsatt!

 

23 år gammal bestämde jag mig år 2000, efter andra platsen i Vasaloppet, att enbart satsa på långlopp. Jag har varit med under långloppens utveckling både vad det gäller att bli en större idrott, bli TV-sänd, få fler och fler privata lag och genom det mer pengar till sporten. Jag har också fått vara en del av den utveckling som skett vad gäller staktekniken och mer överkroppsstyrka. 2010 vann jag bl.a. Marcialonga som första åkare med bara glidvalla under skidorna.

 

Det har varit fantastiska år med både stora framgångar och tuffa motgångar. 2015/2016 var min sista vinter som elitsatsande långloppsåkare. Jag har lärt mig mycket under dessa år och tycker nu det är väldigt roligt att bidra med mina kunskaper och erfarenheter från 15 år på långloppstouren. Att genomföra clinics, läger, föreläsningar och hålla i träningar ger mig mycket.

 

Jag är nu bosatt i Eksjö och jobbar som chef på idrotts- och friskvårdsavdelningen på Ing2.

Utbildning: Naturvetenskaplig linje gymnasium 92-96, Officers Högskola 98-00, Arméns Tekniska Skola 01-02, Elitskidåkare 1996-2016.

Jobb: Officer (Löjtnant), coach, tränare och tävlingsledare.

Meriter: Segrar i Vasaloppet 2003, 2005, 2007. 14 lopp topp 9! Segrar i Jizerska Padezatka 2003, 2004, 2010. Seger i Marcialonga 2010 och Finlandialoppet 2011. Som bäst nr 2 i König Ludwig Lauf, nr 3 i Tartu Ski Marathon och nr 5 i Birkebeinerrennet. Totalt 24 pallplaceringar i långloppsvärldscupen.

SM medalj som senior i längdskidor, rullskidor, orientering och skidorientering!

Rekordhållare på En svensk klassiker, 13.57h

Ansvarsområde i Optima Ski: Långloppsexpert